Rijbewijs C1 voor camper en lichte vrachtwagen

Rijbewijs C1 voor camper en lichte vrachtwagen

Heb je een een camper of lichte vrachtwagen en wil je daarmee de weg op? Dan heb je een (camper)rijbewijs C1 nodig. Het C1 rijbewijs is wel slechts 5 jaar geldig en je moet minimaal 18 jaar oud zijn om het rijbewijs te mogen behalen. Het rijbewijs C1 is speciaal bestemd voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen de 3.500 kilo en 7.500 kilo. Wanneer je voor je werk op de vrachtwagen moet rijden, zul je dit vrachtwagen rijbewijs mét code 95 moeten halen. Als je slechts een kleine vrachtwagen bestuurt met een laadvermogen van maximaal 7500 kg, dan is het vrachtwagen rijbewijs C1 vaak voldoende. 

camper rijbewijs

De route naar het examen

De rijopleiding voor het C1 rijbewijs omvat een theorie- en praktijkgedeelte. Alvorens je aan de praktijk kunt beginnen moet je eerst 2 theorie examens afleggen. Deze theorie examens houden 40 meerkeuze vragen in, waarbij je 32 vragen per examen goed moet beantwoorden. Het eerste examen is RV1L (verkeer en techniek) en R2C (administratie). Daarnaast moet je voor het praktijkexamen medisch goedgekeurd zijn door een arbo arts. Dit is verplicht voor het praktijkexamen van het CBR. De meeste rij-opleidingen bieden de praktijkopleiding in 1 dag aan. Op deze dag worden de controles, het rijden en de bijzondere verrichtingen behandeld die je moet kunnen uitvoeren. Vervolgens doe je praktijkexamen.

Wanneer je voor allebei de theorie examens bent geslaagd mag het praktijkexamen voor het C1 rijbewijs worden aangevraagd. De theoriecertificaten zijn 2 jaar geldig. Een praktijkopleiding wordt één-op-één gegeven. In doorgaans 6 uur worden alle bijzondere verrichtingen gedemonstreerd, wordt er een stukje binnen en buiten de bebouwde kom gereden en maak je kennis met de eigenschappen van de les camper. Je moet daarbij denken aan de uitzwaai en het inlopen van de achterwielen in verband met de grotere wielbasis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *