Een olijfboom planten

Een olijfboom planten

Wist je dat je in het landschap een olijfboom kunt laten groeien? Het telen van olijfbomen is relatief eenvoudig gezien de juiste locatie en ook de verzorging van olijfbomen is niet al te veeleisend. Laten we eens kijken hoe je olijfbomen kweekt.

Ondanks hun mediterrane oorsprong zijn olijfboomen moeilijker dan je misschien denkt, maar het is verstandig om uw boom op de zonnigste plek te plaatsen en een goed gedraineerde, beschutte plek te kiezen. Olijven die dicht bij een warme muur worden geplant, waar ze kunnen zonnebaden, zullen het gelukkigst zijn. De olijfboom groeit langzaam en is daarom ideaal voor de teelt in pot; het gedijt het best in een grote pot op een lichte plek op het terras of balkon, of in een onverwarmde serre of kas. In koude of noordelijke streken is winterbescherming in bijvoorbeeld een serre vereist. Hoewel olijfboomen zelfvruchtbaar zijn, worden ze door de wind bestoven, dus moeten ze buiten in bloei staan ​​als je hoopt fruit te kweken.

Olijfboomen kunnen op elk moment van het jaar worden geplant, zolang de grond niet bevroren is. Graaf een gat dat twee keer zo groot is als de kluit en spreid de wortels terwijl je het gat opnieuw vult tot aan de basis van de stengel. Druk de grond naar beneden met de hak van een laars. Voor de eerste paar seizoenen is het verstandig om een ​​paal te voorzien voor ondersteuning terwijl de plant stevige wortels en een sterke stam krijgt.

Voeding

Elke maand van het vroege voorjaar tot half augustus vloeibare meststof toedienen, bevordert een gezonde groei en een goede vruchtoogst. Het is het beste om tijdens het groeiseizoen licht en vaak te voeren. Het is verstandig om uw boom in het vroege voorjaar voer te geven zoals bloed, vis en beendermeel en om de twee jaar een goede mulch met goed verteerde mest zal de boom gelukkig houden.

Water geven

Olijfboomen staan ​​bekend als extreem droogtetolerant en gedijen goed in arme en steenachtige bodems, maar het is belangrijk om te voorkomen dat de grond volledig uitdroogt. Jonge olijfboomen met ondieper wortelstelsel zijn het meest kwetsbaar voor uitdroging, maar meer gevestigde bomen kunnen ook lijden in een bijzonder hete, droge zomer.

Bomen die uitdrogen, raken gestrest; bloem- en vruchtgroei wordt geremd. Gevestigde bomen hoeven de hele winter niet te worden bewaterd, en jongere of in een container gekweekte exemplaren moeten tijdens de koudere maanden minder vaak worden bewaterd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *